Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Alkohol og vægtøgning: Kan du godt tabe dig, mens du drikker?

Alkohol er en integreret del af mange sociale sammenkomster og kulturelle begivenheder. Ligesom med mad kan det være udfordrende at sige 'nej tak' til et tilbud om et glas vin eller en øl. Er du midt i et vægttabsforløb, udgør indtagelse af alkohol en stor udfordring, da det giver dig en stor mængde energi, uden nogen vigtige næringsstoffer eller mæthedsfornemmelse.

Alkohol og vægtøgning: Kan du godt tabe dig, mens du drikker?

Men betyder det, at du må sige farvel til den kølige rosé på en varm sommerdag eller en øl ved grillen? Dog ikke.

I denne artikel ønsker vi at skabe klarhed over, hvordan alkohol påvirker din krop og proces under et vægttab, og hvordan det er muligt at inkludere alkohol i din livsstil, så længe du gør det med omtanke og måde. Vi vil udforske, hvordan det er muligt at nyde en kold rosé eller en øl på en hensigtsmæssig måde, samtidig med at du arbejder hen imod dine vægttabsmål. Lad os finde den rette balance sammen.

Kan jeg drikke alkohol, hvis jeg vil tabe mig?

Ønsker du at tabe dig, er det værd at evaluere din indtagelse af alkohol, da det er “dyrt” rent energimæssigt og ikke bidrager særlig meget til mæthed. Generelt mætter drikkevarer mindre end mad, fordi fordøjelsen af fødevarer sker markant langsommere end væske. 

Når vi er i et energiunderskud (som du er, når du taber dig), er der en begrænset plads til fødevarer, som ikke bidrager med vigtige næringsstoffer. Alkohol hører under denne kategori, da alkohol ikke bidrager med vigtige næringsstoffer til kroppen. Tværtimod. Det kan nemlig stille krav til din kost, og der er derfor en naturlig grænse for, hvor meget der er hensigtsmæssigt at drikke.

Betyder det så, at du aldrig må drikke alkohol? Nej selvfølgelig ikke, men det er op til dig at vurdere vigtigheden af alkohol for dig kontra de konsekvenser det har for dit vægttab og generelle sundhed.

Ligesom så mange andre ting under et vægttab (og livet generelt), handler det om at finde den balance, prioritering og planlægning, der giver mening for dig. Det er derfor også vigtigt, at du gør dig nogle grundige tanker om mængderne af alkohol, som du indtager. Plejer du at drikke 5-6 glas i weekenden, men “nøjes” nu med 1-2 glas, som du nyder bevidst, er du allerede nået langt. 

Idéel set vil du gerne nå hen, hvor alkohol noget du nyder, og ikke noget du blot drikker, fordi du er i en social sammenhæng, hvor du “bør” drikke. 

Hvad alkohol gør ved din krop

Ligesom protein, fedt og kulhydrater er alkohol også et energigivende næringsstof. 

Forskellen for alkohol er dog, at det er det eneste energigivende næringsstoffer, som vi ikke har brug for. Dette skyldes, at alkohol ikke bidrager til nogle sundhedseffekter, men kun ekstra energi. 

Udover alkohols negative effekt på vægttab (som vi nævnte tidligere), øger alkoholindtag også risikoen for en lang række alvorlige sygdomme såsom:

- Leversygdom

- Hjertesygdom

- Forhøjet blodtryk

- Bugspytkirtelbetændelse

- Flere typer af kræft (brystkræft, hoved-halskræft og kræft i mave-tarmkanalen).

Det er særligt den kræftfremkaldende risiko forbundet med alkohol, som ligger til grund for at intet alkoholforbrug er risikofrit for helbredet. 

En trussel for folkesundheden

Det forholder sig faktisk sådan, at alkohol er en af de faktorer med størst indflydelse på folkesundheden i Danmark, og er medvirkende årsag til danskernes relativt lave middellevetid sammenlignet med andre lande. 

Flere studier har desuden vist, at alkohol har en negativ indflydelse på muskelproteinsyntesen samt testosteron-niveauet, hvilket er vigtige komponenter i både muskelstyrke og muskelvækst. At bibeholde så meget muskelmasse som muligt, er en vigtig faktor i dit vægttabsforløb, herunder også at forbedre muskelstyrken, som giver øget fysisk- og psykisk livskvalitet og forebygger skader. 

Derudover kan alkohol også forstyrre søvnrytme og forværre selve kvaliteten af søvnen, hvilket også kan have en negativ effekt på din vægttabsprocess. Lider du af søvnapnø, kan alkohol også forværre dette.

Sundhedsstyrelsens nyeste anbefaling

Sundhedsstyrelsens nyeste anbefaling lyder, at: “intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred”.

Hvis man alligevel vælger at drikke alkohol anbefales det, at man maksimalt drikker 10 genstande om ugen, og holder sig under 4 genstande den samme dag. Intet indtag af alkohol er altså anbefalet, og skrønen om “et glas rødvin er godt for hjertet” er derfor en myte og har ingen hold i virkeligheden.

Vi får dårlige vaner, når vi drikker alkohol

Alkohol er med til at øge vores udskillelse af vand fra kroppen. 

Dette skyldes, at vi ofte vil tisse mere væske, end vi drikker. Når vi tisser, udskiller vi en masse salt samt sukker, hvilket gør at vores saltbalance ændres. Dette er også en af grundene til, at man oftest har lyst til mere saltet mad dagen efter indtagelse af alkohol, da saltbalancen er i ubalance.

Vi får lyst til tømmermændsmad

Saltholdige fødevarer vil oftest være mere energitætte og fedtholdige, og derfor kan det være svært at opretholde de gode vaner dagen efter en aften med et stort alkoholindtag. Den efterfølgende dag kan derfor risikere at resultere i et relativt højt energiindtag, da kroppen mangler både salt og sukker for at komme i balance igen.

Vi higer efter mere mad, end vi har brug for

Derudover er der også forskning, der viser at nogle nerveceller i hjernen, som normalt bliver aktive når kroppen bliver udsultet, aktiveres i højere grad, når vi indtager alkohol. 

Dette taler derfor også for, at vi oftest vil have svært ved at holde os til de normale kost rutiner dagen efter en aften med meget alkohol, og dermed resultere det i endnu en dag med et forhøjet energiindtag.  

Vi bliver dårlige og sløve

Drikker du en stor mængde alkohol, vil du højst sandsynligt vågne op med hovedpine, kvalme eller lignende. 

Denne utilpashed fører let til at vores aktivitetsniveau dagen efter er meget lavere end normalt. Kombinerer du dette med et højt energiindtag, står du med en energibalance i din krop, som modarbejder dit vægttab.

Hvad sker der i kroppen, når du stopper med at drikke alkohol?

Skærer du ned på dit alkoholforbrug, er det ikke kun godt for dit vægttab, det er godt for din generelle sundhed.

Du vil opleve forbedringer i søvnkvalitet, så du føler dig mere udhvilet og har mere energi i løbet af dagen. Når du har mere energi, har du også mere overskud til eventuelt at arbejde med dig selv og dine vaner – hvilket er afgørende i din vægttabsrejse. Samtidig undgår du at alkoholen forværrer din muskelvækst og styrke, og du kan derfor beholde mere af din muskelmasse, hvilket er enormt vigtigt under et vægttab.   

Disse sundhedsfordele strækker sig også til et forbedret overordnet helbred på lang sigt, da du mindsker risikoen for at udvikle tidligere nævnte sygdomme. Ved at træffe bevidste valg om dit alkoholforbrug, investerer du derfor ikke kun i dit vægttab. Du investerer også i din samlede velvære og sundhed. 

Alkoholens rolle i et Embla-forløb

Vores alkohol-anbefalinger hos Embla læner sig kraftigt op af sundhedsstyrelsens, og lyder på 0 genstande ugentligt. Dette anbefaler vi, fordi din sundhed og vægttab er vores største interesse, og her er alkoholen en alvorlig modspiller.

Når det så er sagt, er det anbefalinger, og der er flere sociale og nydelsesmæssige aspekter at tage højde for. 

Hvis du eksempelvis ser din fredagsøl eller et glas rødvin til god mad som værdifuld og ikke realistisk at skære væk resten af dit liv, så hjælper vi dig med at finde den balance, der passer ind i dit liv.

Når det kommer til at opnå et varigt vægttab, handler det om at skabe en livsstil, der er holdbar og tilfredsstillende for dig. 

Din mentor er her for at hjælpe dig med at navigere i denne balance, uanset om det drejer sig om kost, alkohol eller træning og strategier hertil. Det er vigtigt for os at skabe et forløb, der ikke kun støtter dit ønske om vægttab, men også tager højde for dine individuelle præferencer og nydelsesmomenter i livet. 

Referencer:

https://www.sleepfoundation.org/nutrition/alcohol-and-sleep#:~:text=While%20it%20may%20help%20you,relax%20and%20airways%20to%20narrow.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22254055/

https://www.sst.dk/da/viden/forebyggelse/alkohol/alkoholforebyggelse/sundhedsstyrelsens-udmeldinger-om-alkohol

https://www.sst.dk/da/viden/forebyggelse/alkohol/fakta-om-alkohol 

https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2022/Alkohol/April-2023-Teknisk-notat-om-risikovurdering-ved-alkoholindtag.ashx

https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023 

https://link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0129-4

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768732/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15356671/

https://df6sxcketz7bb.cloudfront.net/manuscripts/159000/159863/cache/159863.2-20220922164207-covered-e0fd13ba177f913fd3156f593ead4cfd.pdf

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv